Samen vaatlijden voorkomen en behandelen

vaatlijden

de diagnose

De diagnose van vaatlijden is afhankelijk van de klinische presentatie van de patiënt. Met andere woorden, van de klachten die de patiënt heeft en het aangetaste orgaan. Allereerst is het van groot belang een uitgebreid gesprek met de patiënt te hebben (anamnese), gevolgd door een klinisch onderzoek. Als er na de anamnese en het klinisch onderzoek een vermoeden is van vaatlijden, dan kan overgegaan worden tot aanvullende onderzoeken.

Enkel-armindex / doppler

Onder de enkel-armindex verstaan we de relatie van de bloeddruk in de voet tot de bloeddruk in de arm. Als de bloeddruk in de voet even hoog is als in de arm, lijkt het onwaarschijnlijk dat er een belangrijke vernauwing in de slagaders naar het been of de voet zit. Om deze reden wordt dit onderzoek vaak als eerste stap gedaan bij twijfel.

De bloeddruk in de arm meten is zoals het klassiek gebeurd met een een bloeddrukmeter. In de voet is dit echter niet mogelijk. Daarvoor moet een apparaatje gebruikt worden die de hartslag kan horen (doppler). Met dit toestel op een slagader op de voet kan vervolgens een bloeddrukmeter op de kuit aangespannen worden. Als dan de bloeddrukmeter gelost wordt, wordt geluisterd vanaf welke druk er terug bloed in de voet komt.

Eens we deze druk hebben wordt de bloeddruk van de voet gedeeld door deze van de arm.

Ook kan hierbij geluisterd worden naar de d

Detail 2

The following is placeholder text known as “lorem ipsum,” which is scrambled Latin used by designers to mimic real copy. Donec eu est non lacus lacinia semper. Donec eget risus diam. Donec eget risus diam.

In sit amet felis malesuada, feugiat purus eget, varius mi. Nullam sit amet nisi condimentum erat iaculis auctor. Donec eget risus diam. Vivamus a ante congue, porta nunc nec, hendrerit turpis. Suspendisse nec congue purus. Integer tempus, elit in laoreet posuere, lectus neque blandit dui, et placerat urna diam mattis orci. Nulla lectus ante, consequat et ex eget, feugiat tincidunt metus.